HRANA NU BOMBE - Duminica, 10 Ianuarie 2010

Duminica, 10 Ianuarie 2010. Un grup de aproximativ 20 de activisti anti razboi si anarhisti au organizat in zona garii o actiune Hrana Nu Bombe la care li s-a oferit oamenilor strazii si nu numai lor, mancare vegetariana (orez cu legume, salata orientala, etc.), dulciuri (prajituri, bomboane, etc.), ceai si cateva haine si jucarii pentru copii.

Actiunea a decurs normal pana cand, in jurul orei 15, 2 "oameni ai legii" ( ag. municipal Oprea si inca unu') au aparut acolo si s-au luat la cearta cu cativa dintre cei care mancau. Au inceput sa tipe si sa faca scandal mergand pana la a-l trage de guler pe un baiat care le-a reprosat acestora interventia complet inutila. "Oamenii acestia vin aici de ani de zile si ne dau de mancare, si voi ce faceti? Veniti si dati amenzi, atat stiti."

Bineinteles, oamenii legii s-au enervat si au inceput cu clasica intrebare "Cine e liderul?". Evident, noi nu avem lideri - fapt extrem de dificil de inteles aparent. "Ce-i cu harmalaia asta aici? Am inteles, faceti o fapta buna, dar nu puteti lua mancarea la o terasa sa o dati oamenilor?". Ne pare rau domnule agent, noi nu avem restaurante si nici ong. Ba mai mult, nici nu ne intereseaza aspectul asta.

"Si apoi, nici din punct de vedere igienic nu este in regula. Mancarea asta-i innacrita, e stricata." Sa luam in calcul principiul "vulpea cand n-ajunge la struguri zice ca sunt acri" sau sa-l credem pe cuvant? E greu sa-l credem, pentru ca mancarea este gatita in dimineata zilei in care urmeaza a fi servita si de fiecare data mancam si noi din ce a adus fiecare. Hoituri si inacreli pot fi gasite usor mai incolo, la MacDo, la noi niciodata.

"Duceti-va la biserica sa verificati acolo calitatea mancarurilor care se dau de pomana! De cand avem nevoie de autorizatie pentru a manca in strada?" li s-a reprosat politistilor. Li s-a adus aminte apoi ca aceasta actiune este un protest impotriva razboiului si conform art. 3 din Legea 60/1991 nu trebuie declarate adunarile publice care au in vedere comemorarea unor persoane. Atat timp cat exista razboi, vor exista si victime. Legea pe care se presupune ca o reprezinta si o protejeaza Politia Romana actioneaza si in cazul de fata. Comemorarea unor victime ale razboiului nu are nevoie de autorizatie. Atat timp cat va exista razboi, noi vom protesta impotriva lui.

Daca am trecut peste asta , nu-i nimic, s-a cautat altceva. "Dar sunteti fundatie, asociatie? vreau sa vad actele!" spune un politist. "Nu suntem o asociatie, suntem indivizi independenti, autonomi, suntem o miscare anti militarista" i s-a replicat. Cineva din multime i-a spus ca reprezentam o anumita "ideologie", desi nu poate fi vorba despre asa ceva in adevaratul sens al cuvantului, dar era un raspuns de bun simt care sa termine cearta. Dar nu! Inevitabilul! Perla! "Si aveti autorizatie?" intreaba agentul? "Pentru ce?", ii raspundem, "Pentru ideologie?". "Da", spune el! Briliant!

Culmea, un baiat care a mancat a primit si o amenda pentru "masturbarea" linistii publice. Ne intrebam cine a masturbat-o? Ca pana sa vina "garda" totul era bine si frumos si nimeni nu se plangea de nimic, ba dimpotriva, erau destule voci prin jurul nostru care ne felicitau pentru aceasta initiativa.

E greu de inteles cu ce poate deranja o astfel de actiune vreo persoana. S-au gasit si personaje care sa acuze ca "aceasta actiune este o perdea pentru miscarile anarhiste". Deocamdata, ultima data cand li s-au luat datele unor anarhisti aflati in spatiul public acestia dadeau de mancare unor oameni care aveau nevoie de acea mancare. Si mai trebuie amintit faptul ca nu toate persoanele care participa la acest eveniment sunt anarhiste. Oricum, anarhist si activist anti razboi - deja e prea mult pentru Politia Romana!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu