HRANA NU BOMBE - Duminica, 28 Februarie 2010

Astazi, Duminica - 28 Februarie 2010 - incepand cu ora 14:00 un grup de anarhisti, antirasisti si antimilitaristi au organizat o bucatarie stradala in zona Garii si au oferit mancare vegetariana ( orez cu legume si curry/ paste cu legume si sos de rosii/ mazare cu soia si supa de cartofi ) si ceai persoanelor care treceau prin zona si vroiau sa manance si oamenilor strazii. Actiunea nu este doar un gest de solidaritate sociala, un act de caritate - asa cum am mai spus - ci reprezinta, inainte de toate, o forma de protest impotriva razboiului. Intrucat comemoreaza victimele militarismului nu are nevoie de nicio autorizatie (oricum nu ai nevoie de autorizatie pentru a manca pe strada!). Prin acest eveniment nu am deranjat niciodata ordinea si linistea publica, nu am facut niciodata mizerie (din contra de fiecare data ramane mai curat in urma noastra decat cum era cand am ajuns acolo), nu am incitat niciodata la manifestari violente sau alte asemenea.

Cu toate acestea, un anume agent al Politiei TF, Dan Negru, a hotarat - dupa ce s-a sfatuit timp de mai bine de un sfert de ora cu 2 cetateni (probabil angajati ai CFR) - la nu mai mult de 10 metri de locul in care teroristii de noi ne desfasuram actiunile propagandistice prin care incercam sa convingem niste civili inocenti ca Armata inseamna Moarte si ca Guvernul inseamna Foame - a hotarat ca ar fi cazul sa cheme un echipaj de interventie al Jandarmeriei Romane pentru a demonstra celor de fata ca nu doar Politia Romana se poate face singura de ras in public.

Apare incet (ca in videoclipurile de la BUG Mafia) o duba a Jandarmeriei cu placuta de inregistrare MAI 14961, transportand 5 jandarmi bine echipati (bastoane, veste, catuse, spray-uri paralizante, pistoale) aflati sub conducerea "numitului" Curelaru.

Parcheaza, asteapta 5 minute, dupa care se deplaseaza in forta inspre noi pentru a ne cere buletinele la toti (ei refuzand bineinteles sa se legitemeze, cu exceptia "numitului" Curelaru). La intrebarea "de ce ne cereti buletinele?" ni se da un raspuns pe care l-am mai auzit la cocalarii care cer taxa de protectie copiilor de prin cartiere: "pentru ca vreau!". Avand in vedere ca ne-au plictisit de atatea ori cu demonstratiile lor de forta si gesturile lor de intimidare, ne-am gandit ca nu e suficient doar sa stim legile (pe care ei le incalca), ci trebuie sa le si avem la noi. Li se aminteste ca cererea lor are nevoie de o JUSTIFICARE INTEMEIATA, conform legii nr. 61/1991, art. 2, aliniat 33. Incearca totusi sa pretinda ca nu au auzit nimic si il lasa pe un jandarm mai inalt sa ne spuna ca trebuie sa ne ia la toti datele ca e o "zona de risc" (gara) si ca in cazul in care se intampla ceva trebuie sa stie cine a fost aici. Nu aveam niciun dubiu, niciunul dintre noi - Politia si Jandarmeria actioneaza "preventiv"! Nu conteaza ca nu ai incalcat nicio lege, las' ca nu strica o legitimare o amenda ceva, poate totusi vrei sa incalci vreo lege mai tarziu...

Bineinteles, apare si clasica cerere: autorizatia! "De ce nu aveti autorizatie? Asta e o adunare publica neautorizata..." Ii amintim ca exista o lege nr. 60 cu un articol 3, in care se precizeaza ca actiunile de comemorare a persoanelor nu au nevoie de autorizatie. "Ce lege zice asta domlee???", intreaba indignat un jandarm. Dupa ce i se repeta/explica de cateva ori, agentul TF, gaseste solutia! " Hotararea Consiliului Local...." Noi toti: ne uitam cu o privire plina de neincredere, asemanatoare cu privirea lui Berceanu cand Pogea spunea cate autostrazi o sa construiasca Ministrul Transportului. (sa o numim "the berceanu look") "ce hotarare domnule....?".

Observatie 1: Agentul TF parea ca ar fi fost suparat de prezenta noastra acolo si a chemat intariri, asa cum un copil il cheama pe taica'su in parcul de joaca pentru ca i-a fost sparta mingea. Statea in spatele jandarmilor si se uita la noi cu o fericire in ochi care nu putea sa exprime altceva decat "haha, ce v-am facut-o!".

Observatie 2: A lipsit clasica intrebare "Cine e liderul aici?". Sa se fi prins oare dupa 3 ani de HNB ca suntem anarhisti? Sau le-a spus cineva ca "liderul lipseste..."

Imediat, porneste un concurs de inventivitate intre fortele de represiune: un jandarm gaseste o alta solutie: BANNERUL!!! "Va trebuie autorizatie pentru banner... Da ce-i asta...Pai asa vine toata lumea si se apuca de dat mancare pe strada..." Da, cata neobrazare! Ce gest inconstient si intolerabil: sa dai mancare pe strada! Si gratis pe deasupra... "Ce autorizatie domnule nu intelegi ca nu avem nevoie de autorizatie? Atat timp cat e un act de comemorare a victimelor razboiului..." Enervat raspunde: "Dar unde scrie ca e o comemorare de persoane?". Dar unde scrie ca nu este asa? Oare daca le ziceam ca facem o demonstratie de confectionat bombe artizanale ne credeau? Poate or fi citit bannerul invers! ( pe banner scrie HRANA NU BOMBE).

Concursul continua: STEAGUL! "Ce-i asta don'shoaraaa? Ceee ii astaaa???", exclama un jandarm cu bucuria unui elev de gimnaziu care a gasit solutia la o ecuatie de gradul 2. Ii raspundem ca steagul ala ne reprezinta pe unii dintre noi, asa cum tricolorul ii reprezinta pe ei. Sunt culorile noastre preferate domnilor! Faceti culorile rosu si negru ilegale si apoi mai vorbim!

Le-am reprosat ca au venit totusi un pic cam prea in forta pentru ceea ce faceam noi: nu deranjam pe nimeni, nu ne-am organizat in "vedera comiterii de fapte infractionale", etc. "Cum nu? Cum nu? Dar bannerul? Nu incita la violenta?"...Din nou, "the Berceanu look": "Scrie HRANA NU BOMBE domnule...si e un protest anti razboi..." Un altul, se prinde ca respectivul coleg era usor contradictoriu si respinge acuzatia: "Dar cum am venit prea in forta? Noi suntem doar 5, voi sunteti mai multi decat noi..." Intr-adevar eram mai multi si prezentam un pericol pentru societate si pentru statul roman, eram inarmati cu orez cu legume, paine feliata si furculite de plastic! I-am spus ca sunt mai multi si imediat ni s-a reprosat "invatati sa numarati si dupa aia...". "Eu sa invat sa numar? Ce inseamna atitudinea asta? Parca nu veniserati prea in forta... eu am 3 facultati, cred ca stiu sa numar". "Ei si ce, eu am 7", ii raspunde jandarmul unuia dintre noi.

"Data viitoare sa anuntati Politia, ca nu veniti voi asa cum vreti...", ne-au avertizat ei. "Dar au venit atatia pe aici, si comunitari si politisti...." si nu terminam de spus cand, cu multa iritare in voce, agentul TF replica: "Nu-mi spuneti mie ca sunt comunitar da? Ca ma jigniti..." si apoi rade hilar.

Din pacate nu am apucat sa inregistram aceasta interventie a fortelor de represiune. Sa speram ca data viitoare ii vom vedea la "camera ascunsa" daca se mai gandesc sa instituie "ordinea si disciplina".

CATEVA POZE:







6 comentarii:

  1. oare poti comenta ceva? yo nu cred [no comm] HRANA NU BOMBE!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. va saluta "numitul" Curelaru,nu sunt "numuitul" acesta este numele meu...in primul rand v-am spus ca va legitimez ptr ca "am acest drept"(conform OG 2/2000 a Guvernului Romaniei) si nu "ptr ca asa vreau eu" ,va rog nu denaturati dialogul nostru,oarecum in favoarea dumneavoastra,in al doilea rand Legea 61/91 art 2 pct 33 sanctioneaza refuzul de legitimare,legitimare ceruta de catre organele abilitate nu de catre dumneavoastra mie, in al treilea rand nu am vazut nimic comemorativ acolo,numele cuiva,data nasterii,data decesului,etc,comemorati bombele sau hrana?sau poate steagul acela insemna vreo comemorare inca necunoscuta mie...si in ultimul rand...LA MUNCA,LASATI JOACA DE-A ANARHISTII,CA TZARA ASTA GEME DE PROSTI

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Curelaru...mai sus scrie "numitul", nu "numuitul", in fine... era si o rugaminte a unuia dintre dvs. ca noi sa invatam sa numaram, inainte de asta, invatati voi sa cititi...
    1. Nimeni nu denatureaza dialogul aici, noi prezentam o intamplare din perspectiva noastra, cred ca inca mai avem acest drept. Poate presa va prezenta intr-un mod obiectiv data viitoare! Noi suntem subiectivi, exact ca si dvs. De ce va plangeti?
    2. Niciunul dintre noi nu a refuzat sa se legitimeze. Ba dimpotriva, unii dintre DUMNEAVOASTRA au refuzat sa se legitimeze.
    3. Cand o sa faca guvernele SUA si Israel lista cu toti cei pe carei i-au ucis in Gaza, Afghanistan, Irak, Kosovo, Congo, Vietnam, etc etc atunci o sa aducem si noi lista respectiva. Colegii dvs. din armata nu ne intereseaza ca nu suntem nationalisti, si nici pe voi nu va intereseaza cred.
    4.Steagul rosu si negru comemoreaza camarazii nostri ucisi de politie in Grecia, Rusia, SUA, etc.
    5.La munca nu am gasit nimic interesant, asa ca ne-am lasat. Deocamdata avem niste studii de terminat, studii care va depasesc cu mult asa ca...munca s-o faceti voi
    6. Ne vedem pe 28 Martie. Va fi presa, radio si TV! Pace! :))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. curelarule, ghici ce..."TZARA" asta geme de prosti ca tine. la munca sa te duci tu, cu tot cu mentalitatea asta de sclav. n-ai facut decat sa arati foarte frumos cum ai tu grija sa urmaresti desfasurarea actiunilor fnb. pana una alta, aceeasi lege mentioneaza ca cererea de legitimare trebuie sa fie JUSTIFICATA. N-a refuzat nimeni sa se legitimeze, dar nu va asteptati ca in momentul in care veniti toti gramada si incruntati si cu "masina din dotare" sa fiti primiti de niste plozi intimidati, care sar repede cu buletinele, pentru ca nu e cazul. Nu va inchipuiti ca numai voi stiti legea - nu e facuta pentru voi, voi trebuie sa o respectati la fel de mult ca si restul populatiei, nu mai putin, pentru ca nu va face cu nimic mai speciali uniforma aia pe care o purtati, si in nici un caz nu va da dreptul sa abuzati de "autoritatea" pe care o aveti. si inca ceva...anarhismul nu e interzis deocamdata. cand o sa fie, o sa avem grija sa ne caram dracului din tara voastra de sclavi, asa ca nu mai da sfaturi "parintesti" ca nu ti le-a cerut nimeni.
    ah...si apropo de sfaturi...ar fi fost o idee sa nu cazi in derizoriu spunand asta: `nu am vazut nimic comemorativ acolo,numele cuiva,data nasterii,data decesului,etc,comemorati bombele sau hrana?`...daca nu-ti sunt cunoscute expresiile "cand esti prost stai acasa" sau "daca taceai, filosof ramaneai" poate ar fi timpul sa le afli. trebuie sa fii cel putin analfabet ca sa nu vezi ca actiunea se numeste hrana NU bombe. nu e foarte complicat, si steagul ala nu inseamna nici haos, nici razboi, nici bombe, nici pistoale, toate fiind simbolurile voastre incleiate de sange. si apropo, un mic detaliu, puteti sa va bagati pseudo-democratia unde vreti voi, pentru ca statul asta militienesc si atitudinile de adolescenti frustrati care pot fi intalnite la nivelul "fortelor de ORDINE(?!???)" contrazic puternic orice notiune de baza a oricarei idei de democratie. sa traiti!

    RăspundețiȘtergere
  5. doamne,cat poti fi de prost sa intrebi daca e cineva care ori comemoreaza bombele, ori hrana:)))) sfatuiesc militienii care mai vor sa posteze comentarii intelectualicesti, sa aiba un minim de decenta si sa se documenteze macar in linii mari despre ce posteaza:)))
    la munca, lasati joaca e de cand e si aia cu munca e bratara de aur sau seful e intotdeauna sef si seful are intotdeauna dreptate. asa ca... sa ne reorganizam,sa le zicem militienilor: sa traitzi dom' shef, bine ca atz ajuns la munca (ce ne faceam fara voi)?:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. -Bula ce vrei sa te faci cand o sa fi mare ?
    -Politist !
    -Da de cre vrei tu sa te faci politist ?
    -Ca sa am dreptul de a legitima lumea pe strada ...

    RăspundețiȘtergere